Aktif Moda

Güneş Sistemi Yapımı – Nasıl Yapılır?

03.04.2023
16.838
Güneş Sistemi Yapımı – Nasıl Yapılır?

İlkokulda okuyan öğrencilerin karşılaştığı proje ödevlerinden birisi de güneş sistemi yapımıdır. Yapımı oldukça kolay olan bu proje ödevi için gereken malzemeler oldukça basittir. Güneş sistemi nasıl yapılır? sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız. Güneş sisteminde bulunan her bir gezegeni uygun bir şekilde temsil etmek gerekiyor. Bu nedenle öncelikle güneş sisteminde bulunan gezegenleri ve özelliklerini iyi bir şekilde bilmelisiniz. Bu sayede kırtasiyelerde satılan hazır köpük topları kullanarak çok daha gerçekçi bir güneş sistemi yapabilirsiniz.

Güneş Sistemi Ödevi Yapımı - Güneş Sistemi Yapımı - Nasıl Yapılır?

Güneş Sistemi Gezegenleri Nelerdir?

Güneş sistemi; güneş ve onun çekimi altındaki gezegenleri, gezegenlerin uydularını ve kuyruklu yıldızları gibi gök cisimleri içerisinde barındıran bir sistemdir. Güneş sisteminde en uzakta bulunan Plüton cüce gezegen sınıfına dahil edilmiştir. Bunu ödevi yaparken en uzak kısma koyabilirsiniz. Plüton gezegenini lacivert akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Güneş sisteminde bulunan Merkür, Venüs ve Mars gezegenleri Dünya yörüngesinin sınırlı alanlarında dönerler. Bu nedenle onlara iç gezegen ismi verilmiştir. İç gezegenler ağır ve soğuk maddeden oluştukları için Dünya’ya benzerler. Satürn ve Jüpiter ise çoğunlukla gazdan oluştuğu için dış gezegen olarak anılırlar.

Güneş Sistemi Proje Ödevi - Güneş Sistemi Yapımı - Nasıl Yapılır?

Güneş Sistemi Proje Ödevi Nasıl Yapılır?

Güneş sistemi nasıl yapılır? sorusuna gelirsek yuvarlak köpükleri okula yakın kırtasiyelerde oldukça uygun fiyatlara edinebilirsiniz. Köpükleri birbirine tutturmak için çöp şiş, misina ya da ince tel kullanabilirsiniz. Misina ip ve tel ile yuvarlak bir sistem yapabilirsiniz. Yuvarlak sistemin en ortasında güneş bulunmalıdır. Güneşin etrafındaki ilk yuvarlakta Merkür bulunmalıdır.

Merkür’ü gri renkli akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Merkür’ün telinin dışındaki telde Venüs’ü konumlandırabilirsiniz. Krem ya da bej renginde boyamanız daha doğru olur. Venüs’ten sonraki sırada Dünya topunu koymalısınız. Mavi ve yeşil renkleri birlikte kullanarak Dünya üzerindeki kıtaları belli edebilirsiniz. Dünyadan sonra Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars’ı kiremit rengine yakın bir renge boyayarak koyabilirsiniz. Mars’tan sonra kahverengi çizgileri bulunan Jüpiter’i koyabilirsiniz. Jüpiter le aynı renklere sahip Satürn’ü de bir sonraki sıraya yerleştirebilirsiniz. Açık mavi rengindeki Uranüs Satürn’den sonraki halkaya yerleşmelidir. Bir sonraki halkaya da koyu mavi renkli Neptün, ardındaki sıraya da koyu gri ile Plüton gezegenini koymalısınız. Böylelikle ödeviniz hazır olmuş oluyor. Köpükleri çöp şişe geçirerek yine bu şıra ile koyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Baza Fiyatları Neye Göre Değişir?

Güneş Sistemi, yıllardır insanların hayalini süsleyen bir konudur. Ancak, birçoğumuzun hayali olan bu sistemi evimizde minyatür olarak nasıl yapabiliriz? Bu yazımızda, güneş sistemi yapımı adım adım anlatılacak ve kolayca evinizde kendiniz yapabileceksiniz.

Gereksinimler

Güneş sistemi yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • Styrofoam veya keçe küreler (8 adet)
  • Boya fırçaları
  • Boya setleri
  • Masa örtüsü
  • Uzun çubuklar (ahşap veya metal)
  • Tutkal
  • Makas
  • İğne veya tornavida

Adım 1: Güneşin Hazırlanması

Güneş sistemi yapımına başlamadan önce, güneşi hazırlamamız gerekiyor. Bunun için, en büyük küre olan güneş için styrofoam veya keçe topunu alıp, üzerine sarı boya ile boyuyoruz. Boya tamamen kuruyana kadar bekliyoruz.

Adım 2: Gezegenlerin Boyanması

Gezegenlerin her biri, farklı bir renge boyanır. Güneşten itibaren sıralama, Mercan, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve son olarak Neptün’dür. Bu gezegenlerin her biri için styrofoam veya keçe topu alarak, her birine uygun renkte boya sürüyoruz.

Adım 3: Gezegenlerin Yörüngeleri

Gezegenleri yörüngelerinde tutmak için uzun çubuklara ihtiyacımız var. Bu çubukları, gezegenlerin etrafında dönecek şekilde styrofoam veya keçe toplarına tutturuyoruz. Daha sonra, bu topları güneşin etrafında düzgün bir şekilde yerleştiriyoruz.

Adım 4: Güneş Sisteminin Döndürülmesi

Güneş sisteminin döndürülmesi, sistemin gerçek hayatta nasıl hareket ettiğini simüle etmek için önemlidir. Bunu yapmak için, güneşi bir çubuğa monte ediyoruz ve sonra bu çubuğu bir diğer çubukla çapraz şekilde bağlıyoruz. Güneşin etrafında dönen gezegenleri de bu çubuğa yerleştiriyoruz.

İlginizi Çekebilir  Moda Endüstrisini Değiştiren Teknoloji

Adım 5: Bitirme Dokunuşları

Güneş sistemi yapımı bittiğinde, son olarak bitirme dokunuşlarına geçiyoruz. Gezegenlerin üzerine, her birinin ismini yazarak veya etrafında döndüğü yörüngeleri belirterek daha gerçekçi bir görünüm sağlayabilirsiniz. Ayrıca, güneş sistemi modelinin alt kısmına bir kağıt veya karton parçası yerleştirerek, sistemin sabit kalmasını sağlayabilirsiniz.

Artık evinizde kendi güneş sisteminizi yapabilirsiniz! Bu kolay ve eğlenceli bir proje olabilir ve aynı zamanda öğrenme fırsatı da sunabilir. Çocuklarınızla birlikte yaparak, onlara güneş sistemi hakkında daha fazla bilgi verebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Güneş sistemi yapımı için hangi malzemelere ihtiyacım var?
  • Styrofoam veya keçe küreler, boya fırçaları, boya setleri, masa örtüsü, uzun çubuklar (ahşap veya metal), tutkal, makas ve iğne veya tornavida gibi malzemelere ihtiyacınız var.
  1. Güneş sistemi yaparken hangi sırayı takip etmeliyim?
  • İlk olarak, güneşi hazırlayın ve ardından gezegenleri boyayın. Daha sonra gezegenleri yörüngelerinde tutmak için uzun çubuklara ihtiyacınız var. Güneş sisteminin döndürülmesi için de gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekiyor.
  1. Güneş sistemi yapımı ne kadar sürer?
  • Güneş sistemi yapımı, malzemelere ve tecrübeye bağlı olarak değişebilir. Ancak, yaklaşık 1-2 saatte tamamlanabilir.
  1. Güneş sistemi yapımı hangi yaş grubuna uygun?
  • Güneş sistemi yapımı, her yaş grubuna uygun olabilir. Ancak, çocukların özellikle ilgi göstereceği bir proje olabilir.
  1. Güneş sistemi yapımı ne kadar masraflı?
  • Güneş sistemi yapımı için kullanılan malzemelerin maliyeti değişebilir. Ancak, genellikle çok pahalı değildir ve evde kolayca bulunabilirler.
BİR YORUM YAZIN

Güvenlik Aşaması *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2013 - 2022 Türkiye'nin en aktif Kadın sitesi ile her zaman trend olun.